-->

Header Ads

ads header

Breaking News

ඔයත් අජිනොමොටෝ MSG කාල තියද (කියෙව්වට පාඩු නැති හැමෝටම වැදගත් වන ලිපියක්..)

 ☣ඔයත්  අජිනොමොටෝ MSG කාල තියද ☣️ (කියෙව්වට පාඩු නැති හැමෝටම වැදගත් වන ලිපියක්..)

MSG's Spectacular Return Is Just Getting Started – Buttered Veg

# MSG වල ඉතිහාසය 


MSG චීන ආහාර සමග සම්බන්ධ වී තිබුනද මුලින්ම 1908 දී ජපන් ජාතික විද්‍යාඥයෙකු වන කිකුනේ ඉකේඩා (Kikunae Ikeda) විසින් මෙම ග්ලුටමේට් ජලජ ශාක මගින් නිස්සාරණය කර MSG නිපදවා තිබෙනවා.


#  මිනිස් දිවට තිත්ත රස, පැණි රස, ඇඹුල් රස, ලුණු රස, යන සන්වේදනයන්ට අමතරව තවත් රසක් හදුනා ගන්න පුලුවන් ඒ තමයි උමාමි රසය.

අද සමාජයේ බොහෝ දෙනා කොත්තු, ෆ්‍රයිඩ් රයිස්, නූඩ්ල්ස් වර්ග වැනි ආහාරයන්ට වැඩි ඇල්මක් දක්වයි.මන්ද, ඒවායේ ඇති උමාමි රසය එහෙමත් නැතිනම් සේවරි රසය නිසාවේ.මේවාට මෙම රසය ලබා ගන්න ගොඩක් දෙනා භාවිතා කරන දෙයක් තමයි MSG හෙවත් මොනොසෝඩියම් ග්ලුටමේට් (Monosodium Glutamate) එහෙමත් නැතිනම් කවුරුත් දන්න MSG  වල ප්‍රසිද්ධ වෙළඳ නාමය වන අජිනමොටෝ (Ajinomoto).ආහාර වල මෙම උමාමි රසය වැඩි කරන්න උපකාරී වෙලා තියෙන්නෙ මේ රසායනික සංයෝගයේ පවතින ග්ලුටමේටය(Glutamate).


# මොනාද මේ ග්ලුටමේට් (Glutamate)?


MSG හෙවත් Monosodium Glutamate සෑදී ඇත්තේ ග්ලුටමේට් යන ඇමයිනෝ අම්ලයට සෝඩියම් අයනයක් එක් වීමෙනි. මෙහි ඇති ග්ලුටමේට් නිසා උමාමි රසය ඇතිවෙයි.මෙම ග්ලුටමේට් හෙවත් ග්ලුටමික් අම්ලය ස්වාභාවිකවම මිනිස් ශරීරය තුල නිපදවේ. විශේෂයෙන්ම මව්කිරි වල ද මෙම ග්ලුටමේට් රසායනිකය අඩංගු වන අතර එබැවින් ළදරු අවදියේ සිටම මෙම උමාමි රස අපි හදුනාගෙන ඇත.


# ස්වාභාවිකවම ග්ලුටමේට (Glutamate) අඩංගු ආහාර 


තක්කාලි 

අල වර්ග 

හතු වර්ග 

මාංශ 

කිරි

චීස් 

මිදි


නමුත් ඒවා ස්වාභාවිකව ආහාර වල අඩංගු වන්නෙ සුළු ප්‍රමාණ වලිනි.

Dementia preventing seasoning? Ajinomoto proposes MSG to fight age ...


# MSG හිතකර ද? අහිතකර ද?


MSG රහිත යැයි සදහන් සමහර ආහාර වලට ඒවායේ රසය ලබාගන්න එකතු කරන තක්කාලි සෝස, සෝයා සෝස්, ආදී දේවල් වලින් ඉබේටම MSG  ලැබෙන අතර මාමයිට් වර්ග වලද MSG අඩංගු වේ.එහෙමනම් අපිට මේ කිසිම ආහාරයක් නොගෙන ඉන්න වෙයි ද?

සැබැවින්ම MSG අහිතකර ද? සත්‍ය ලෙසටම මෙහි ගැටලුව ඇත්තේ ගුණාත්මකභාවය පිලිබද නොව, අප ගන්නා ප්‍රමාණය පිලිබදවයි.


# MSG සහ ලුණු 


MSG හි අඩංගු වන සෝඩියම් ලවණය දෙනිකව 2.3g කට වඩා ආහාරයට ගැනීමෙන් සෞඛ්‍ය ගැටලු ඇතිකරන බව වෙද්‍යවරුන් විසින් පෙන්වාදී ඇත. MSG සහ ලුණුවල අණුක ස්කන්ධය හා රසායනික සූත්‍ර වලට අනුව, ලුණු සහ MSG හි සමාන ස්කන්ධය සලකා බැලීමේදී ලුණුවල MSG මෙන් තුන්ගුණයක සෝඩියම් අන්තර්ගත වේ. එමගින් පැහැදිලි වන්නේ MSG වලට වඩා ලුණු භාවිතයේදී අප සැලකිලිමත් වියයුතු බවයි.


# MSG අධික ලෙස පරිභෝජනය නිසා ඇතිවිය  හැකි තත්වයන් 


  • අධික පිපාසය 
  • අධික ලෙස දහඩිය පිටවීම 
  • පපුවේ වේදනාව 
  • මාංශපේෂි වල වේදනාව 
  • උරහිස සහ ගෙල ආශ්‍රිත හිරි ගතිය
  • නිදිමත ගතිය 


#  තවද, MSG අධික පරිභෝජනයෙන් ශරීරයේ මේද තැන්පත් වීම ඉහළ යා හැකි අතර දියවැඩියාව, අධිරුධිර පීඩනය, කොලෙස්ටරෝල් වැනි රෝගාබාධ උත්සන්න වීමක්ද සිදුවිය හැක.

"Food and drugs administration" නම් සෞඛ්‍ය නියාමන සංවිධානය විසින් සදහන් කර ඇත්තේ " මෙම රසායනිකයේ බලපෑම ඍජුවම මිනිසා රෝගියකු කිරීමට දායක නොවුනත්, රෝගී මිනිසෙකුගේ රෝග උත්සන්න කිරීමට හේතු වන බවයි. මේ නිසා කලින් කී ලක්ෂණ තියනවා නම් ඒ ආහාර කන එක වහාම නවත්වන්න..

MSG - What you Need to Know - Happily Unprocessed


MSG නොව කිසිදු රසකාරකයක් අවශ්‍ය ප්‍රමාණයට වඩා ශරීරගත වීම සැබැවින්ම නුසුදුසුය.කෙසේ නමුත් ක්ෂණික ආශ්වාදයක් සදහා තමන්ගේ දිව පිනවීමට MSG සහිත කොත්තු,ෆ්‍රයිඩ් රයිස්,නූඩ්ල්ස් වැනි අහාර නිතර පරිභෝජනය කිරීමට පෙර  දෙවරක් සිතන්න. ලංකාවේ හොදම කුලු බඩු තියෙනකොට ඇයි අපි ආයුෂ අඩු කරන රසකාරක කන්නේ?..


උපුටාගත්තකි..

No comments

You are WELL COME👏👏😘